Ögonblick i Krakow

Fredagen den 21 augusti presenterar vi Lasse Perssons fotografier, som är tagna under hans resor till Krakow med reportagegruppen Five Pieces. Fotografierna kommer att vara uppsatta på Hallen under perioden 21 augusti till och med 29 september.

__________________________________________________

Uppdraget

Vi var oklara över vårt uppdrag redan från början, fem medelålders män, reportrar och fotografer som kallar oss Five Pieces. I våra randiga kavajer från Vingåkers Factory Outlet reser vi till den polska staden Krakow.
Den händelselösa färden från flygplatsen in till staden med Lilla Tåget fyller anteckningsböcker och minneskort. Strax ska vi inta en enkel lunch på järnvägsrestaurangen. Där ska vi bli klara över Uppdraget. Det är hög tid.
Men början är som resten av vår tid ska bli: allt blir inte så som vi har tänkt oss. Restaurangen renoveras. I stället söker vi upp Hotel Europeiskij snett över stationstorget. Nu är det hög tid att vi blir klara över vårt uppdrag.
– Hovmästarn, fem vodka, fem soppa!

(Text: Sten Lundberg/Five Pieces)

Ovanstående är hämtat från en inledande text i boken ”KRAKOW - fem steg till”, som gavs ut 2011 av reportagegruppen Five Pieces.
Five Pieces är en grupp av författare och fotografer som arbetat med reportageböcker mer eller mindre tillsammans i många år i olika konstellationer, i hemstaden Örebro och ute i världen: Staffan Ekegren, Sten Lundberg, Lasse Persson, Clas Thor och Magnus Westerborn.

"Fotografier kan ju presenteras på olika sätt. I böcker, tidningar, på nätet/mobilen/datorn, på ett galleri, eller hemma i ditt eget vardagsrum. I samarbete med Örebro Saluhalll låter jag nu ett urval av mina fotografier från Krakow, samt några andra som av olika skäl inte fick plats i boken, visas en gång till. Denna gång i svartvitt och i ett större format. Jag gillar idén med att när man kommer hit för att ta sig en läskande öl, eller en bit god mat, samtidigt som man får i sig lite kulturell näring på köpet."

Mycket nöje,
Fotograf Lasse Persson
__________________________________________________

Varmt välkomna!